Бизнесът се обяви против въвеждането на т.нар. данък „вредни храни“. От здравното министерство планират налогът да бъде между 3 и 10%, като той ще представлява мярка срещу затлъстяването на населението и нездравословния начин на живот. Очаква се здравното министерство да го представи в началото на идния месец.
Според хората от бранша обаче това ще стимулира разрастването на сивия сектор. „Проблемите ще бъдат много. Те ще бъдат по цялата верига - от производството на селскостопанската продукция през преработвателните предприятия, търговията, крайния клиент. Цените, естествено, трябва да се вдигнат”, обяснява собственик на фирма за плодово-захарни консерви.
По думите на председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова въвеждането на подобен данък ще предизвика масови фалити в хранителната индустрия.
„Ефектите от подобни мерки, които са въведени в някои държави, показват, че данъкът рефлектира изключително тежко върху конкурентоспособността на сектора и по всички представители на бизнеса по веригата“, казва тя, цитирана от БНР.
„Изследванията на Европейската комисия показват, че потребителите изместват нагласите си към стоки, които са съпоставими, не са обхванати от данъка, но дори допринасят до по-увеличен калориен прием“, допълва Величкова.