България отчита ръст при производството на плодове и зеленчуци. Увеличението е съответно с 20 и 18 процента, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
По думите й 60 процента от плодовете и 72 на сто от зеленчуците, които българинът консумира, са родно производство. Тя добави, че през тази година производителите ни са получили и по-голяма финансова помощ.
По данни на НСИ в България се потребяват храни за над 7,6 млрд. лева. Най-висок относителен дял заемат млякото и млечните продукти - близо 1,5 млрд. лева. По официална информация консумацията на местни продукти е за над 1,2 млрд. лева, а на плодове и зеленчуци - 1 за млрд. лева.
Министърът заяви още, че в края на май ще бъде представен модел за противоградова защита, чрез който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи в страната. Според нея лошите метеорологични условия не са нанесли големи щети на земеделската продукция.
„По никакъв начин към момента няма установени щети в размер, който би предизвикал нарушен търговски баланс - такъв, какъвто е обичайния, на която и да е от земеделските суровини, които се произвеждат. Най-голяма щета към момента, предвид времето, има преди всичко в сектор "Плодове и зеленчуци" в някои райони, където паднаха градушки. Това е част от земеделието и това е една от причините да казваме, че най-тежко е земеделието, защото зависиш от природата", посочи министър Танева.