Внасяме гръцко и македонско грозде за ракия

12.10.2014 | 11:02
по статията работи: Георги Велев
Стоката при комшиите е много по-евтина и по-малко засегната от дъждовете
Внасяме гръцко и македонско грозде за ракия
Снимка: Булфото
Още по темата

Гръцко и македонско грозде ще спасява домашната ракия заради слабата реколта у нас тази година. Многото дъждове и градушките са съсипали почти половината грозде в страната и цените му са скочили двойно. Затова в пограничните райони масово се купува грозде от Гърция и от Македония, където реколтата не пострада толкова, а цените на място са доста по-ниски, отколкото на борсите в България. Гроздето, изкупувано от Прилеп, Кавадарци и други селища в Македония, излиза по 0,60 - 0,65 лв. за килограм, а на пазара в Кюстендил е над 1 лев, стига и до 1,50 лв. Родопчани също пазаруват грозде по 0,40 - 0,50 лв. килото от гръцките села около Ксанти и Комотини, вместо да дават от 0,70 до 1 лв. у нас.

По данни на земеделското министерство реколтата от грозде тази година ще бъде с 40% по-слаба от миналогодишната. Докато през 2013-та добивите са били 250 000 тона, тази година се очакват около 160-170 000 тона. От тях могат да излязат не повече от 90 000 тона вино при положение, че миналата година са произведени 170 000 тона, информира в. "Труд".

В Хасковско собственици на масиви се оплакаха, че изкарали от един декар само 100 килограма грозде вместо обичайните 800 килограма. Динко Иванов от село Орлово пък набрал едва 260 килограма от 5 декара лозя. „Срам ме е. Отказах да дам дори на приятели и върнах дългогодишни клиенти. Запазих цялото количество само за себе си и ще варя от него само ракия. Вино няма да правя", каза Иванов.

Винари от Търговищко ходят чак в Южна България да купуват грозде, защото в района им било с ниска захарност. Наложило се по борсите да броят по 1,20-1,30 лв. за килограм, което е двойно повече от миналогодишната цена. На място било по 1 лев, но се губело много време в обикаляне по масивите. Освен това стопаните, за да спасят поне скъпото и качествено мерло, тази година така са го натъпкали с химикали, че ферментацията тръгва бавно и трудно, твърдят винарите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.12   218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява...