Върховната административна прокуратура възложи на главния държавен здравен инспектор проверка в национален мащаб в заведенията за обществено хранене във връзка със зачестилите случаи на натравяния. Това съобщиха от прокуратурата, цитирани от Агенция "Фокус".
Проверката се отнася до спазване на разпоредбите на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, засягащи изискванията за безопасност при производството и търговията на храни в заведенията за обществено хранене: отговарят ли търговските обекти на хигиенните и ветеринарно-санитарните изисквания; имат ли разработена технологична документация за групите храни, които се произвеждат в обекта; спазва ли се установената технология и влагат ли се необходимите съставки за производство на храните; спазват ли се изискванията за съхранение на продуктите и ако има нормативно установени забрани или ограничения за ползване на определени продукти и добавки (с оглед сезона или по други причини); има ли въведени добри практики за производство и търговия с храни, съответно система за анализ на опасностите и критични контролни точки или процедури, както и спазват ли се санитарно-хигиенните изисквания за работещите в обектите лица.
Дадени са указания при проверката да се обърне специално внимание на заведенията за бързо хранене (в това число временни обекти, павилиони, сергии и др.), предлагащи дюнери, сандвичи, бъргъри, сладоледи, кремове и прочие храни. Разпоредено е при констатиране на данни за престъпления от общ характер, незабавно да се сезират съответните прокуратури по места, като за това се уведоми ВАП.
Проверката следва да приключи в срок до 20 септември. Резултатите ще бъдат обобщени и оповестени в началото на месец октомври 2009 г.