„Свежите“ плодове и зеленчуци в търговските вериги да са произведени в район, намиращ се на разстояние не повече от 100-150 км от магазина – тази мярка обмисля да въведе кабинетът. Това съобщи пред журналисти вчера министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.
Предложението е част от правителствените механизми за защита на българското производство по щандовете на големите търговски вериги у нас. Едно от нещата, които провокираха дискутирането на такива мерки, бяха протестите на зеленчукопроизводители срещу ниските изкупни цени, на които са принудени да продават стоките си на хипермаркетите.
В момента се подготвя специална наредба, която да дефинира понятието „свежи“ плодове и зеленчуци, припомня в. „Сега“. Предвижда се за такива да се считат отгледаните в район, отдалечен на най-много 150 км от мястото, на което се продават. „Свежите“ продукти трябва да са по щандовете на магазините не по-късно от 5-6 часа, след като са били откъснати.
Така при пазаруване в търговските вериги ще имаме избор между три вида плодове и зеленчуци – био-, „свежи“ и традиционни.
Самите биоплодове и биозеленчуци вероятно скоро ще се продават на отделни щандове в хипермаркетите, заедно с останалите биологично произведени стоки. Това предвиждат новите текстове в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Това изискване може би обаче няма да донесе съществени промени в организацията на стоките в магазините, тъй като повечето от тях и в момента имат обособени места за излагане на биохрани.
Междувременно, във връзка с идеята за „свежите“ плодове и зеленчуци, правителството работи за стимулирането на производствени сегменти, които да могат да осъществяват такива „близки“ доставки. По думите на министър Греков родните производители все още не могат да осигурят необходимия комплекс от количество, качество и добра опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни.
Ето защо се работи за създаването на тържища в някои региони в страната – в земеделските райони в Северна България и близо до Черноморието. Така „свежите“ плодове и зеленчуци ще могат да се изнасят по вода в съседни държави.
Самата идея обаче срещна неодобрението на хора от бранша. Председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов я определя като напълно неприложима.
"Поредна щуротия. Това изобщо не може да се случи. След октомври няма никакви количества свежи плодове и зеленчуци", коментира той..
По думите му най-важното в момента е да се възроди родното производство, което може да се осъществи по много начини – чрез субсидии и намаляване на административната тежест, например.