Стандарт, подобен на "Стара планина" за месните продукти, ще се пише и за пшеницата, която се ползва за замесване на хляб. Това искат от асоциациите на хлебопроизводителите.
"За да има хубави самуни, трябва да се пекат от качествено брашно, а качественото брашно се получава само от хубава пшеница", обясни шефката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея няма смисъл да се пише стандарт за качество на хляба, ако няма такъв за пшеницата. Затова преди да започнат разговорите за запазване на рецептата за марките хляб "Стара Загора", "Софийски хляб" и "Добруджа", трябва да се напишат правилата за пшеницата, от която ще се мели брашното, смятат браншовиците. Още повече че сортовете пшеница, които се сеят в момента, са много по-различни от тези, които са се ползвали преди 20 г., обясняват те.
За стандарт на пшеницата настояха и от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители. Правилата трябва да определят от какви семена се произвежда житото и какви показатели трябва да има хлебното зърно. След това трябва да се направи и стандарт за брашната - колко ситно да се мелят, какви са разрешените примеси и т.н., заявиха хлебарите, цитирани от в. "Стандарт". Според тях никъде в света вече не се работи с чисти брашна.
Всички използвали такива, в които има подобрители или са направо готови смеси за хляб. Затова не може да се върне автоматично старият БДС за хляба, а трябва да се напише нов, съобразен с качеството на зърното и пшеницата и новите технологии, обясни Мариана Кукушева.