Повечето от обектите за хранене по Черноморието спазват хигиенните норми и не създават опасност за здравето на клиентите си. Това показват резултатите от направени до момента проверки от ветеринарномедицинските служби в областите Бургас, Варна и Добрич. Проверявани са били основно места за търговия на дребно, ресторанти, хотелски вериги и временни обекти за летния сезон.
Обиколките на инспекторите от Държавен ветеринарен санитарен контрол ще продължат до началото на септември, това съобщи в интервю за Дарик радио директорът на службата Любомир Кулинкси.
Във Варна са извършени над 70 проверки, в Бургас около 100, в Добрич - около 80-90 проверки. Проверяват се основно обектите за търговия на дребно - каравани, скари, пунктове за сладолед и така нататък. И изобщо всички обекти, в които може да има масирано присъствие на туристи, каза Кулинкси.
Той допълни, че на обявените телефони за нарушения освен в София и донякъде Варна, в останалата част на страната рядко се получават сигнали, информира Dariknews.bg.
Кулински обясни още, че продажбата на храни от животински произход или такива, в които има продукти от животински произход, на улицата е незаконно. Във временни обекти, сертифицирани от РИОКОЗ, хората могат да пазаруват спокойно, обясни още той и допълни, че в случай че продават продукти от животински произход трябва да имат хладилник.