Нулева ставка на "данък добавена стойност" за хляба - ще я усетят ли потребителите - категорично "да", казва пред Радио Стара Загора Мариана Кукушева, председател на "Националния браншови съюз на хлебарите" в България. Според нея, това е възможно най-социалната мярка, която може да бъде приложена в страната ни. И която досега, нито едно правителство в рамките на над 30-т години, не се е осмелило да въведе.
Мариана Кукушева подчертава, че при нулев "данък добавена стойност" за хляба, цената на насъщния от 1 юли ще е със сигурност с 20 процента по-ниска от настоящата, която в Стара Загора вече гони и дори надхвърля 2 лева. Според председателя на "Националния браншови съюз на хлебарите", законови промени и много солени глоби изключват възможността "тарикати производители и търговци да прибират за сметка на потребителите въпросните 20-процента от налога, който ще бъде свален". След падането на косвения данък за хляба, възможно ли е закуски като кифлата, принцесата или пък пицата да сменят имената си, защото за тях ДДС ще остане - според Кукушева, в рамките на десет дни ще е ясно кои хлебни изделия ще имат нулево ДДС.
Мариана Кукушева очаква също в резултат на нулевата ставка на данък добавена стойност за хляба, "изсветляване" в сектора, а оттам - дори и по-високи постъпления в държавната хазна. За колко време обаче ще може да бъде задържана по-ниската цена на хляба в резултат на нулевата ставка на непрекия данък - Кукушева подчертава, че става въпрос за нулево ДДС, а не за таван на цената на насъщния. Все пак, прогнозите й са оптимистични