Продължаването на глобалната консумация на месо и млечни продукти, които вече са причина за отделянето на повече емисии от газове, влияещи на климата, отколкото целия транспорт по
земята, ще изтощи докрай природните ресурси и ще доведе до необратими промени в климата. За това преупреждава докладът „Изяждаме ли планетата?" на организациите
„Състрадателно световно животновъдство" (Compassion in World Farming) и „Приятели на Земята" (Friends ot the Earth).
Изследването моделира бъдещето на производството на храни спрямо различните начини на хранене, животновъдни методи и употреба на земята, като заключава, че може да се произвежда достатъчно храна, с която да се изхрани нарастващото население, да се осигури по-справедлива и по-здравословна диета, като в същото време се избегнат обезлесяването и жестокостта към животните.
Като алтернатива на усилията на агробизнеса да направи животновъдството още по-интензивно, за да изхрани населението на земята, което се очаква да е над 9 милиарда през 2050, изследователите предлагат диета, в която се консумира месо три пъти седмично, като не се секат гори, животните се отглеждат свободно във ферми с достъп до открити пространства и се използват природосъобразни селскостопански методи.
Хората с наднормено тегло в западните държави и тези, страдащи от недохранване в третите страни, са по около 1 милиард. По-справедливото разпределение на протеиновите ресурси ще даде възможност за преодоляване на глобалните здравословни проблеми, се казва в доклада.
"Състрадателно световно животновъдство" и "Приятели на земята" предлагат правителствата да вземат мерки за измерване и намаляване на влиянието на производството и консумацията на месо и млечни продукти и за пренасочване на субсидиите за интензивно животновъдство към методи, щадящи природата и отглежданите животни.
Някои факти от доклада:
Месото и планетата
- Намаляването на глобалната консумация на месо би освободила 1 млн. кв.км земеделска земя и 27 млн. кв. км пасища, които могат да бъдат използвани като въглеродни контейнери с възстановяване на растителността по тях.
- Изяждането на една пържола е равно на взимането на 51 душа. За производството на 1 кг телешко се използват 15500 л вода. Следователно за една пържола от 300 гр се използват 4650 л вода. Душ с умерен воден поток излива около 9 литра/минута, 10-минутен душ съответно ще излее 90 л (4650/90=51.67 душа)
- За производството на един килограм месо са нужни 12 пъти повече вода, отколкото за производството на 1 кг пшеница и пет пъти повече вода от тази, необходима за производството на 1 кг ориз.
- Една трета от земеделската земя на планетата се използва за производство на фуражни култури. Около 40% от зърнените култури се използват за изхранване на добитъка, като в богатите страни този процент достига 70. Голяма част от земята, енергията и водата се използва за отглеждане на култури за изхранване на животни, а в същото време тази земя може да бъде използвана за отглеждане на култури за директна консумация от хората.
- В индустриални системи се отглеждат 74% от птиците за месо, 55% от прасетата, 68% от кокошките-носачки и 43% едър рогат добитък. В резултат на това 72% от фуража се използва за хранене на прасета и птици, които най-често се отглеждат в интензивни системи. Доклад на Агенцията по Храните на ООН сочи че индустриалното земеделие расте с 6 пъти по-високи темпове от останалите животновъдни методи.
Хранителен режим
- Според изследването със "справедлив режим с намалена консумация на месо" е възможно да се изхранят 9 млрд. души, осигурявайки им здравословна диета, включваща месно ядене два до три пъти седмично.
- Хранителният режим в западните страни: средностатистическият европеец яде дневно голяма телешка пържола (300 гр), две порции пилешко бяло месо (две 150-грамови пилешки гърди), порция свинско и консумира около 100 мл мляко и около 100 гр. сирене.
- За по-балансирана диета европеецът може да яде седмично малка телешка пържола (150 гр), порция риба, порция пилешко (150 гр), две наденици и две яйца, както и малки порции мляко, масло и сирене всеки ден. Сравнено със сегашната консумация това означава ограничаването на месо в два дни от седмицата и яденето на по малки порции.
- Ако целта е да се премине изцяло към био земеделие, средният европеец трябва да консумира месо и риба два до три пъти седмично, с малки порции млечни продукти всеки ден.
Пълния текст на доклада ще откриете в рубриката "Анализи" на Econ.bg