Производители поднесоха традиционни български стоки на вниманието на швейцарските потребители. Това стана по време на изложението "Български ден на виното и деликатесите", което се проведе вчера (17 октомври 2012 г.) в центъра на Берн, столицата на Швейцария, информираха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Откритото изложение беше разположено на площад Waisenhausplatz в града. В рамките му местните жители имаха възможността да опитат български вина, месни продукти, кисело мляко и други млечни продукти, както и да пробват продукти от розово масло.
Организатори на форума са хранителното ведомство, Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Посолството на България в Швейцария. Страната ни за пръв път път се представя с подобно събитие в алпийската държава, каза при откриването Н. Пр. Меглена Плугчиева, посланикът ни в Швейцария. Тя добави, че България е непозната сред швейцарците трябва да се направи всичко възможно да се представят българската кухня, традиции и възможности за туризъм.
От своя страна изпълнителният директор Красимир Коев посочи, че в Берн страната ни се представя с едни от най-големите изби, производители на "прекрасни български вина". "Надяваме се да пробием на този пазар", каза още той. Петър Рам, единственият вносител на български вина в Швейцария, оцени високо продуктите ни на пазара.
В изложението взеха участие различни български фирми. Със собствени щандове бяха представени винарските изби „Катарджина“, „Санта Сара“, „Едуардо Миролио“, „Ангелус Естате“, Вила „Ямбол“, „Домейн Пещера“ и „Сайкъл“. Швейцарските посетители можеха да опитат месните продукти на „Тандем“, „Чех“, „Градус“ и „Маджаров“, както и млечните продукти на „ЕлБи Булгарикум“ и „Маджаров“. Розовите продукти на изложението са на Института по розата – Казанлък.