В момента търговците слагат между 45 и 50% надценка на хляба, докато през последите няколко години доставната му цена е останала на едно и също равнище. Това заяви пред Дарик радио Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“.
Тя отказа да коментира размера на цените в търговските обекти и дали можем да очакваме продуктът да поскъпне. По думите ѝ хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена.
Производителите продължават да настояват, че трябва да има диференцирана ДДС-ставка за продукта. Кукушева се позова на опита на други европейски страни – по думите ѝ има държави, в които ставката е нулева.
„Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза", коментира още председателят на браншовото сдружение. Тя добави, че според официалния анализ в последните десет години доставната цена е без промяна и се движи в рамките на 55-56 стотинки, независимо колко са се увеличили транспортните и енергийните разходи, разходите за човешкия труд, осигуровките и т.н. В момента търговската надценка продължава да бъде в рамките на 45-50%.
Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров също коментира цените на хранителните продукти у нас. Цитиран от Агенция „Фокус“ той заяви, че очаква те да се нормализират.
Зам.-министърът не вижда пряка връзка между поскъпващите храни и увеличението на пенсиите. Основният мотив на управляващите да повишат пенсиите е да компенсират натрупаната инфлация от 2009 г., когато беше последното увеличение. Основните продукти, които пенсионерите потребяват, са храни и лекарства, друго голямо перо от бюджета им са сметките за ток, парно и вода, добави зам.-министърът.