За периода 23-27 април не се наблюдават сериозни колебания в цените на едро на основните хранителни продукти. Това става ясно от седмичния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Впечатление например прави, че цената на яйцата продължава да намалява. Този път само с 0,01 лв., достигайки 0,24 лв. за една бройка. Припомняме ви, че по време на предишния период (17-20 април) намалението беше с 0,02 лв.
Кашкавалът „Витоша” също поевтинява – с 0,02 лв., достигайки цена от 10,30 лв. за кг. свинското месо също се търгува по-евтино – с 0,03 лв., достигайки стойности от 6,53 лв. за килограм. Без промяна остава цената на брашното тип „500”. 1 килограм от него продължава да се търгува за 0,89 лв. При останалите хранителни продукти се наблюдава поскъпване в диапазона между 0,01 и 0,03 лв. Различно е положението при трайния варено-пушене салам. За периода 23-27 април той е поскъпнал с 0,09 лв. и цената му е достигнала почти 9 лв. за килограм – 8,95 лв.
При плодовете и зеленчуците цялостно също се наблюдава успокояване на цените. Разлика има единствено при цените на оранжерийните краставици, които поевтиняват с 0,28 лв. (вероятно заради очакваните първи за сезона български краставици и домати) В резултат към 27 април 1 кг. от тях се търгува 2,17 лв. Същевременно вносните ябълки също поевтиняват (с 0,09 лв.). В резултат цената им достига 1,16 лв. Същото поевтиняване се отчита и вносните краставици.С него цената им към 27 април достига 1,76 лв. за килограм.
Според ДКСБТ през четвъртия месец на годината се наблюдава успокояване на пазара на едро на хранителните стоки. Същевременно след драстичния скок на цената на яйцата през февруари, през март и април се наблюдава трайна низходяща тенденция (поевтиняване с 22% за април спрямо март).
През април 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г. е отчетен по-значителен спад на годишна база на цените на картофите (59%), зрелия чесън (45,7%), зелето (51,5%) и ябълките (33%) и поскъпване на оранжерийните краставици (35,4%), яйцата (56%) и фасула (18%).