Мнозина са чували историята за 14-годишния хамбургер на McDonald's, който така и не се развалил. В нея Дейвид Уиплъл, човекът който е държал бургера в продължение на всичките тези години, обяснява че го е показвал на внуците си като пример за това как храната на веригата за бързо хранене е наблъскан със химикали и консерванти, която спира развитието на микроорганизмите.
Според звеното на McDonald's, базирано в Канада обаче истината е малко по-различна. В отговор на въпроса на потребител защо сандвичите ѝ не се се развалят, компанията обяснява, че процесът не се дължи на химически добавки.
Всъщност, причината хамбургерите да траят толкова дълго, е свързана с премахването на някой от важните за поддържането на живота фактори, като например водата. От McDonald's Канада смятат, че въпросните сандвичи-дълголетници са били изсушени по време на приготвянето и после са държани в суха среда и допълнително са изгубили влажността, без която не може да се развива нито един микроорганизъм.
Ако обаче бъдат поставени във влажна среда, хамбургерите бързо биха се развалили, подобно на всяка друга храна, обясняват от веригата за бързо хранене.