Навлизащите в сезона си ягоди поеха неочакван курс на поскъпване в рамките на първата работна седмица от юни (3-7 юни 2013 г.). Това стана ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
След като в последната седмица на май цената на ягодите на едро отчете спад от 4,1%, през последния отчетен период тя се е покачила с цели 28,8% или с 69 стотинки. Килограм от плода се е търгувал до миналия петък по борсите и тържищата на 3,09 лева. Черешите, от своя страна, засега запазват низходящата си ценова тенденция, като през седмицата са поевтинели с още 18,2% (40 ст.) до 1,80 лв./кг.
Останалите проучвани плодове сезонно са поскъпнали. Съответно – ябълките внос със 7,8%, лимоните с 0,9% и бананите – с 0,5%.
Като цяло обаче повечето от основните хранителни продукти влизат в шестия месец от годината със спад на стойността си на едро. Това важи особено за сезонните зеленчуци.
Продължава да намалява цената на пресните картофи, като между 3 и 7 юни темпът на поевтиняване е 5,6%, а достигнатото ниво – 1,18 лв./кг. Стойностите на зрелия чесън и зрелия кромид са се понижили съответно с 1,2 и 4,9%, а салатата – с 2,1% до 47 стотинки за един брой. Няма промяна в тази на зелето, а морковите са поскъпнали с 9,3%.
След постепенно свиване на маржа между двете, през последния проучван период най-после са се изравнили цените на едро на оранжерийните и вносните краставици, достигайки до 1,27 лв./кг. До тази тенденция е довело понижението при първите (с 12,4%) и увеличението при вторите (с 1,6%). Междувременно стойността на оранжерийните домати е спаднала с 9% до 1,62 лева, а тази на вносните – с 13,2% до 1,31 лева.
Цените на месните продукти са останали сравнително стабилни, като средният темп на колебанията е под 0,5%. За пръв път тази седмица Комисията проучва и движението на стойностите на пилешкия бут и пилешките гърди, като на едро те се търгуват съответно за 3,91 лв./кг и за 8,22 лв./кг. Леко е поевтиняло замразеното пиле (с 1,2%), достигайки 4,10 лв./кг. По-незначителни са промените при малотрайните колбаси, трайния варено-пушен салам, каймата и кренвиршите.
При млечните храни курсовете са разнопосочни. С по 2 стотинки са се увеличили складовите цени на маслото (за пакет от 125 г) и на кашкавала тип „Витоша“, а тази на сиренето с растителни добавки се е вдигнала със 7 ст. Същевременно е отбелязано намаление при краве сиренето – с 4 ст./кг до 5,34 лева.
Отчетено е увеличение при маргарина (за кутия от 500 г) с 1,8%, като за сметка на това слънчогледовото олио леко е поевтиняло – с 0,8% до 2,59 лв./л. С по 1 стотинка са спаднали цените на брашното тип 500 (за кг) и на яйцата размер M (за брой). Налице е намаление и на стойността на захарта – с 2 стотинки до 1,93 лв./кг.
Разнопосочни са движенията и при варивата. Зрелият фасул е поскъпнал с 1,2%, а лещата – с 3,7%, докато стойността на ориза на едро се е понижила с 1,1%.