На есен се очаква да отвори първият фермерски пазар в София. На него производители от 7 области, граничещи със столицата, ще могат да доставят храни собствено производство. В момента се водят преговори за мястото, на което фермерите ще могат да изкарват продукцията си. То трябва да е осигурено с електричество и да има течаща вода. Това заяви д-р Стоилко Апостолов, изпълнителен директор на фондация „Биоселена“.
Промените предвиждат фермерите да могат да продават продукцията си в своята административна област и в една от съседните. Само собствениците на животни имат право да преработват суровината в крайни продукти, уточни Апостолов, а това ограничава правото на занаятчиите да произвеждат млечни и месни храни. Млякото, което ще се преработва, трябва да отговаря на критериите на Европейския съюз, категоричен е законодателят.
По българо-швейцарски проект пък е финансирано производството на малки мобилни пунктове за продажба, които ще бъдат оборудвани с хладилни витрини. Мини магазинчетата ще бъдат като ремаркета, които се закачат на теглича на обикновен лек автомобил. По този начин стопаните ще са подвижни и лесно ще се прибират във фермите си. Храната, която предлагат, пък няма да бъде опасна, защото ще се съхранява при подходяща температура, информира вестник "Монитор".
Продуктите на малките производители могат да се нарекат „перли“ на българското производство, смята от своя страна Магърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. По думите му не случайно в новата Програма за развитие на селските райони се предвижда специална подпрограма за малките производители.