При цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) на дребно се наблюдават различни тенденции през периода 19-26 септември 2012 г. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Сравнението е спрямо предходния изследван период – 12-19 септември 2012 г., а средните за страната цени на храните представляват средноаритметичната стойност между цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).
Отново е поскъпнало сериозно пилешкото месо – цената на замразеното пиле е скочила с 10 стотинки, а тази на охладеното – с 11 стотинки за килограм. Вдигнала се е търговската стойност и на слънчогледовото олио (с 2 стотинки), както и на цялото агне (с 4 стотинки).
Намаление е отчетено единствено при яйцата размер M – с 1 стотинка за брой. Без промяна остават цените на дребно на захарта, брашното и яйцата размер L, както и на другите две изследвани разфасовки на агнешкото месо – агнешкия бут и агнешката плешка.
Захар
След като през месец юли 2012 г. бялата кристална захар на дребно рязко поскъпна, от началото на този септември цената ù засега продължава да бъде стабилна. В рамките на периода 19-26 септември търговската стойност на продукта не се е променила спрямо предходния проучван период и е останала 2,28 лева за килограм.
Почти не са забелязани и ценови промени на регионално ниво. Регистрирани са три увеличения на цената на захарта – с 6 стотинки, с 5 стотинки и с 3 стотинки за килограм, съответно в ГТВ в областите Добрич и Варна и в ДТО в област Враца. Отбелязани са и два спада – с 4 стотинки (в големите вериги във Видин) и с 2 стотинки за килограм (в малките магазини в София).
Олио
В рамките на последния проучван седмичен период средната цена на рафинираното слънчогледово олио на дребно се е повишила с 2 стотинки до ниво от 3,16 лева за един литър.
Продуктът е поскъпнал в 11 от изследваните области в страната, като почти всички изменения са отчетени в ДТО на отделните региони. Най-сериозните скокове там са в размера на 18, 15, 13 и 10 стотинки за литър, измерени съответно в Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч (увеличението в област Плевен е с 5,5%). Единственото поскъпване в ГТВ е регистрирано в област София – с 15 стотинки. В големите вериги в Хасково пък е отбелязано единственото поевтиняване на олиото през тази седмица – с 5 стотинки за литър.
Брашно
През интервала 19-26 септември средната за страната цена на брашното тип 500 се е запазила на нивото си от седмицата 12-19 септември. На дребно продуктът е струвал 1,11 лева за килограм.
Отчетени са няколко ценови промени в различните изследвани области. Най-същественото повишение е с цели 10,1% или с 11 стотинки – то е измерено в големите търговски вериги в Сливен и в Ямбол. Следва скокът с 8 стотинки или със 7,7% в ГТВ в Бургас. В хипермаркетите във Варна пък е регистриран спад в размер на 6,5% или на 7 стотинки за килограм – единственият, отбелязан за периода. В повечето региони обаче цената на брашното остава стабилна.
Яйца
Със стотинка по-евтино са вървели яйцата размер M спрямо предходната проучвана седмица – на цена от 27 стотинки за брой. Тези размер L са останали на същата си търговска стойност от 30 стотинки за яйце.
По области обаче почти не са наблюдавани раздвижвания. Най-отчетливото намаление при малките яйца е с 3 стотинки за брой или с 9,1% - в малките магазини в Добричкия регион. При големите яйца най-същественото поевтиняване е с 2 стотинки и е регистрирано в ГТВ в Шумен и в ДТО в Добрич – това представлява спад съответно с 6,6 и със 7%. И при двата размера поскъпванията са само в размера на 1 стотинка за яйце.
Агнешко месо
В рамките на периода 19-26 септември се е променила средната цена на дребно само на една от трите основни разфасовки на агнешкото месо – цяло агне. Търговската му стойност се е повишила с 4 стотинки на седмична база до 13,04 лева за килограм. На регионално ниво продуктът е поскъпнал с 25 стотинки в малките магазини в Кърджали и в Стара Загора и с 20 стотинки – в големите магазини отново в Стара Загора.
Не са отчетени промени при средните за страната цени на другите две разфасовки на месото – агнешки бут и агнешка плешка. На дребно те са вървели съответно за 13,98 лева и за 13,58 лева за един килограм.
Пилешко месо
Отново резки поскъпвания са измерени при двата проучвани вида пилешко месо. Цената на замразеното пиле на дребно е скочила с 10 стотинки до 4,66 лева за килограм, а тази на прясното, охладено пиле – с 11 стотинки до 5,36 лева за килограм. И този път промените в средните за страната цени се дължат на резки изменения на регионално ниво.
Пиле – замразено
Най-резките увеличения при замразеното пиле в големите търговски вериги са отчетени в областите Пловдив (с 46 стотинки или с 10,2%), Варна (с 45 стотинки или с 10,4%), Пазарджик (с 40 стотинки или с 9 %), Кюстендил (с 8,5% или с 35 стотинки) и Благоевград (със 7,7% или с 35 стотинки). Най-отчетливото намаления пък е с 35 стотинки за килограм или със 7,8% и е измерено в София и в Перник.
Още по-сериозни са ценовите скокове на продукта в ДТО в различните региони. Най-съществени те са в Плевен (със 70 стотинки или с цели 14,3%), в Габрово (с 65 стотинки или 13,4%), в Ловеч (с 63 стотинки или с 12,5%), във Велико Търново (с 60 стотинки или с 12,2%), както и в Кърджали и в Добрич – съответно с 45 и с 25 стотинки за килограм. Не са отбелязани толкова резки ценови спадове.
Пиле – прясно, охладено
И при охладеното пиле най-отчетливите поскъпвания са регистрирани в малките магазини в изследваните области. Те започват със скок с 53 стотинки или с 9,4% в Ловеч и с 52 стотинки или с 9,7% в Плевен, продължават с повишение с 45 стотинки в Габрово и с 43 стотинки – във Велико Търново. В ГТВ продуктът е поскъпнал най-сериозно в Кюстендил (с 40 стотинки); следват областите Враца и Монтана (с 35 стотинки), Добрич (с 30 стотинки), Бургас (26 стотинки) и Шумен (25 стотинки).